2 Kasım 2016 Çarşamba

Selçuk Efes Müzesi

Selçuk Efes Müzesi


T.C. Kültür Bakanlığı bünyesinde bulunan Efes'teki arkeolojik araştırmalardan, düzenleme, kontrol ve koruma çalışmalarından sorumlu olan müze, Efes ve yakın çevresinde bulunan Miken, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli eserlerin sergilendiği, ziyaretçilerin tarihi tamamıyla soluduğu bir mekan. Kültürel olarak gerçekleşen faaliyetleri ile Türkiye’nin ziyaretçi kapasitesi fazla olan müzelerinden biri olmuştur.


Efes’ te gerçekleşen ilk arkeolojik kazılar sonrasında depo amaçlı olarak 1929 kurulmuştur. 
Müzede düzenlemeler kronolojik ve tipolojik şekilde oluşturulan alanlar, salonlar bulunur. Bunlar Yamaç Evler ve Ev Buluntuları Salonu, Çeşme Buluntuları Salonu, Mezar Buluntuları Salonu, Artemis Ephesia Salonu, İmparator Kültü Salonu, Yeni Buluntular ve Küçük Buluntular Salonu’dur. Salonlar haricinde müzede Büyük Avlu ve Küçük Avlu alanları da bulunur. Müzenin iç ve orta bahçelerinde bulunan avlularda çeşitli heykeller ve eserler sergilenmektedir. Heykeller, Artemis heykeli, Eros başı, Yunuslu Eros heykelciği, Sokrates başı olarak sıralanabilir. Bu eserler müzenin dünyaca ünlü, tanınmış eserlerindendir. Kazıların devam etmesi sebebi ile müze eserlerinin sayısı her geçen yıl artmaktadır. Bu kazılar neticesinde ulaşılan eserlerin manevi ve kalite değeri yükselmektedir. Halihazırda yaklaşık 50bin eseri bünyesinde barındıran müze gezilmenin ihmal edilmemesi gereken bir alandır.


Selçuk Efes Müzesi

Kazılarla ulaşılan veya yerel halkında bağış yoluyla eser sayısını artırdığı müzede kısa süre içinde bilime ve insanların hizmetine sunulması için Yeni Buluntular Salonu oluşturulmuştur. Müzede günlük yaşam ihtiyaçları, tıp aletleri, kozmetik eşyaları, bayanların vazgeçilmezi olan takılar, koku şişeleri, müzik ve eğlence araçları, dokuma araçları da bulunur. Evlerde kullanılan dekorasyon heykelcikler, imparator ve tanrı heykelleri, zengin evlerin büstleri ve mobilyalar sergiye açık haldedir.  Efes’in zengin Yamaç Evlerin’de Sokrates Odası diye bilinen bir alan freskler, süslemeler, çeşitli mozaikler ve mobilyalardan oluşacak şekilde fotoğraf görselleride oluşturulmuştur.


Efes Müzesi'nin düzenlemelerle ziyarete açtığı diğer bölümleri ise;
Arasta ve Hamam Bölümü: Burada müzenin orta bahçesinde bulunan alanda eski Türk kasabalarının kaybolmaya yüz tutan el sanatları sergilenir. Tahıl değirmenleri, bu değirmenlerin gelişimi ve farklı tipleri, bakırcılık ve gözboncuğu yapımı sergilenir.


Ayasuluk Kitaplığı: Efes Müzesi'nin arka sokağında yer alan eski bir mekan restore edilerek halkın gazete, kitap okuyabileceği bir yer haline getirilmiştir.



Görme Engelliler Müzesi: Efes aşağı Agorasındaki antik dükkânlardan birisini restore edilmesi ile görme engellilerin faydalanabileceği bir müze haline getirilmiş alandır. Kopya ve orijinal eserler sergilenir.

1 yorum: